back

Het project Zelf worden / Een latente meertaligheid kwam tot stand in opdracht van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving in het kader van Poëzie op het scherm 2010 en werd gepresenteerd tijdens Poetry International 2010.

Zelf worden bestaat uit vijf door Jaap de Jonge verbeeldschermde gedichten afkomstig uit de gelijknamige bundel van Henk van der Waal, gepubliceerd in april 2010 bij uitgeverij Querido.

Een latente meertaligheid, het laatste filmpje van de reeks, is een interactieve tekstcompilatie die uitmondt in een steeds wisselende polyfone woord-beeldcompositie. De bezoeker kan naar eigen inzicht de zes sequenties waaruit dit werk is opgebouwd, aanzetten, in elkaar laten vloeien of weer uitzetten.

Jaap de Jonge en Henk van der Waal werkten eerder samen aan een schetsontwerp voor de gemeente Zaandam en voor de gemeente Hoogeveen.

Jaap de Jonge (1956) is beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de kunstacademie St. Joost te Breda en aan de de Jan van Eyck Academie te Maastricht en is werkzaam op verschillende terreinen van de beeldende kunst en vormgeving. Bio
Zie ook www.jaapdejonge.nl

Henk van der Waal (1960) is dichter. Hij studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Zijn debuut, De windsels van de sfinx (1995) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Daarna volgden Schuldsanering (2000), De aantochtster (2003), genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs 2004, Vreemdgang (2007) en Zelf worden (2010). Behalve gedichten schrijft Henk van der Waal ook essays over filosofie en poëzie. Een drietal van deze essays werd opgenomen in De kunst van het dichten, Querido 2009.
Zie ook www.henkvanderwaal.nl
Zelf worden / Een latente meertaligheid

©Beeld Jaap de Jonge
©Tekst Henk van der Waalstemmen latente meertaligheid:

Joke Hermsen
Jaap de Jonge
Henk van der Waal
Sebald van der Waal
Gijs Bouwer
Rodante van der Waal

engelse vertaling:
Paul Vincent